Meertalig voorlezen

Voorlezen is gezellig, leerzaam en belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind. Maar zijn die voordelen er ook als er in jouw gezin meerdere talen worden gesproken? En in welke taal kun je dan het beste voorlezen? Lees verder voor antwoord op deze vragen.

Tip: Heb je moeite met het lezen van Nederlands? Kopieer de tekst van dit artikel en vertaal het op Google Translate in je eigen taal.

De taal die je het beste kent

Als je een andere moedertaal hebt dan het Nederlands, vraag je je misschien af in welke taal je nu moet voorlezen: in het Nederlands of in je moedertaal? Het belangrijkste is dat je voorleest in de taal die je zelf het beste kent. Het voorlezen gaat dan veel beter. Ook kan je kind het verhaal beter volgen als jij de taal vloeiend spreekt. Je kind heeft er veel aan om voorgelezen te worden in zijn moedertaal. Het ontwikkelen van een andere taal gaat je kind namelijk beter af als hij zijn moedertaal goed kent. Als je kind 'klok kijken' in zijn eigen taal heeft geleerd, hoeft hij in een andere taal alleen de nieuwe woorden voor dat concept te leren.                                                            

 

Voordelen van meertaligheid

Kinderen die meerdere talen spreken, zijn cognitief flexibel omdat ze vaak moeten wisselen tussen talen. Hierdoor zijn ze in staat om eerder, beter en sneller na te denken over taal.

Je kind leert dat het een voordeel is om kennis te hebben van meerdere talen en culturen. En dat is nuttig in onze internationale samenleving. Sterker nog, meertaligheid is goed voor de ontwikkeling van de hersenen.

Het is wel belangrijk dat je de verschillende talen rijkelijk en juist aanbiedt.

Tips voor meertalig voorlezen:

• Het maakt niet uit in welke taal je voorleest; kies de taal die je het beste spreekt en leest en waar je je fijn bij voelt. Het is belangrijk dat je kind de juiste uitspraak en goed gevormde zinnen hoort van die taal.
• In een meertalige thuissituatie heeft een kind veel aan duidelijkheid over wanneer en met wie welke taal gesproken wordt. Als je kind al wat ouder is, kun je het hier samen over hebben.
• Naast voorlezen is het voor de taalontwikkeling ook belangrijk om veel te praten, zingen en vertellen in je eigen taal.
• Maak het voorlezen leuk en interessant. Stel je kind vragen over het verhaal. Speel het verhaal na of maak een tekening.
• Spreek je twee of meer talen vloeiend? Dan kun je gerust voorlezen in meerdere talen.
• Voor de afwisseling is het leuk om een prentenboek eens in je eigen woorden te vertellen.
 

Meertalige voorleesfimpjes

Samen voorleesfilmpjes kijken

Prentenboeken in alle talen

Laat je voorlezen in de taal die je wilt