DoodGewoon

Met DoodGewoon willen we in de Bibliotheek het gesprek rondom de dood makkelijker maken en aanmoedigen om er over te praten. In de kast DoodGewoon (alleen in IJmuiden) vind je DG boeken, informatie en materialen die het gesprek kunnen ondersteunen. Naast de DG kast zijn er regelmatig activiteiten in de Bibliotheek. Op deze pagina vind je tips en informatie over de laatste aanwinsten en de komende bijeenkomsten.

 

Aart Mak | A. van der Meiden Eigenhandig

bewaren wat je beweegt

Invallen en overdenkingen op velerlei gebied, door twee theologen in de vorm van columns vastgelegd.

Bekijk dit e-book

Regiowijzer palliatieve zorg

Als je gehoord hebt dat je ongeneeslijk ziek bent, kun je rekenen op palliatieve zorg. Deze zorg is gericht op welzijn. Kwaliteit van leven staat daarbij voorop. Dat je leven zo comfortabel mogelijk is, ondanks dat je ziek bent. En omdat de mensen om je heen daar ook een grote rol bij spelen, richt palliatieve zorg zich ook op jouw naasten. Maar welke palliatieve zorg is er voor jou en waar kun je terecht in de regio? In deze regiowijzer stellen zorgverleners en vrijwilligers uit de regio zich aan jou voor.

Digitale Nalatenschap

Wat blijft er online achter als iemand komt te overlijden. Wat kun je nu doen en waar kun je terecht als vragen hebt over wat er online blijft voort bestaan. Hoe krijgen nabestaanden toegang tot een telefoon als zij de code niet weten? En hoe wordt identiteitsfraude voorkomen met gegevens van iemand die is overleden? En hoe belangrijk het is om een telefoonabonnement van een overleden dierbare niet direct op te zeggen. Wat kun je nu doen om achterblijvers werk uit handen te nemen. In de Bibliotheek vind je informatie over al deze vragen in de folder van Digital Life Legacy. In de folder tips wat je wel en niet moet doen. Je vindt de folder in de DG kast.  

 

Meer informatie online

Dikke Data Show over je data na de dood

Uitleg voor jeugd: Wat gebeurt er met jouw socials als je er niet meer bent? Blijven die dan altijd online? Dood is dood. Of toch niet? Quinty van Zapp gaat onderzoeken of je iets kan vastleggen over je socials na je dood. Ze spreekt een vriendengroep die iemand verloren is, waarvan nog alles te vinden is op Instagram en TikTok. Als je socials voor altijd op het internet blijven, ben je dan online onsterfelijk?

 

Gesprekken over de dood


Praten met kinderen over dood

In de DG kast niet alleen boeken voor volwassenen. Je treft er ook boeken voor kinderen of boeken die je samen met kinderen kan lezen en bekijken. In september 2023 werd dit onderwerp besproken, praten met kinderen over de dood. Aan het woord onder andere schrijfster Cindy Thijssen, over hoe zijn in gesprek ging met haar dochter over dit onderwerp en hoe zij samen een boek schreven. Dit boek is te vinden in de kast.

Aflevering Dood en afscheid bij Klokhuis

Cindy Thijssen Met zonder oma

Verhaal over Noor die haar verjaardag viert, maar denkt aan oma die er niet meer bij is. Samen halen ze herinneringen op. Bevat ook enkele gedichtjes. Geïllustreerd met tekeningen in kleur. Vanaf 4 jaar.

Bekijk dit boek

Folders en borchures van Ouders Overleden Kind

In de kast DoodGewoon vind informatie van OOK. Bijvoorbeeld over het gesprek aan gaan met je partner als je samen een kindje verloren hebt. De kast staat tegen de achterwand van de Bibliotheek in IJmuiden.

E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen. En luisterboeken downloaden via de LuisterBieb-app. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Ga naar de online Bibliotheek