Anton de Kom

Maandag 27 mei 2024, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek IJmuiden

Kosten: Je kunt je aanmelden voor deze avond via e-mail: kennemerland@discriminatie.nl

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Anton de Kom was een antikoloniale schrijver, activist en verzetsstrijder. Na zijn verbanning uit Suriname waar hij als een oproerkraaier werd gezien door de Nederlandse overheid, moest hij naar Nederland. Het is 91 jaar geleden dat hij (22 februari 1898, Paramaribo, Suriname- 24 april 1945, Kamp Sandborstel, Duitsland), aan wal kwam in de haven van IJmuiden. Hij werd er opgewacht door zijn communistische kameraden. Onlangs is Anton de Kom opgenomen in de canon van de Nederlandse geschiedenis.

Lezing en spoken word

Mitchell Esajas van The Black Archives Amsterdam houdt een lezing over Anton de Kom. Hij is mede-oprichter van een nieuw archief rondom zwart erfgoed. Voor de heruitgave van het boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom (originele druk 1934) schreef Esajas een voorwoord.

Muzikaal en poëtisch intermezzo zal worden verzorgd door spoken word kunstenaar Jörgen Gario ( ook wel bekend als UNOM), een Antilliaanse dichter geboren op Sint Maarten. Hij schrijft in het Nederlands, Engels en Papiamentu.

Gratis

Deze avond wordt gratis aangeboden in samenwerking met georganiseerd door Discriminatie.nl, Bibliotheek Velsen/ locatie IJmuiden en gemeente Velsen.

Aanmelden